De Linie 1418 Ieper-Arras

Label-bilingueHonderd jaar geleden liep de Eerste Wereldoorlog vast. Eind 1914 groeven de strijdende partijen zich langs de frontlinie in België en Noord-Frankrijk in. Van Ieper tot Arras kwamen, aan beide zijden van deze frontlijn, verschillende naties uit de hele wereld met elkaar in botsing, mannen die waren gekomen om te vechten en te sterven in een land dat niet het hunne was. Vóór hen een horizon, een onbekend landschap, een linie. Honderd jaar later is deze frontlijn als een litteken op de huid. De tijd heelt alle wonden, de zwellingen nemen af, maar het litteken verdwijnt niet.

Fotograaf Laurent Mayeux en schilderes Virginie Gallois hebben samen de frontlinie afgelopen van Ieper tot Arras, langs Ploegsteert, Bailleul, Erquinghem-Lys, Comines, Warneton, Armentières, La Chapelle d’Armentières, Mesen en Kemmel. Ze hebben deze landschappen door een hedendaagse bril bekeken en zich ondergedompeld in de sfeer van deze plaatsen, want elk landschap behoudt de herinnering aan de gebeurtenissen die er zich hebben afgespeeld. Laurent Mayeux heeft de horizon gefotografeerd zoals die door de soldaten in de loopgraven werd waargenomen. Virginie Gallois beantwoordt de horizontale foto’s van Laurent Mayeux met kleur en verticaliteit. Elk schilderij geeft het silhouet van een soldaat weer, waarin ze de gefotografeerde landschappen herinterpreteert door de wedergeboorte van de natuur te symboliseren.

De Linie 1418 is een tentoonstelling die van 2014 tot 2018 op verschillende plaatsen in de Eurometropool te zien is ; er wordt tevens een boek uitgegeven in 4 talen : Nederlands, Frans, Duits en Engels. Het is een belangrijk symbool, want het initiatief kadert binnen een herinneringswerk (de oorlog herdenken, de doden eren om de nagedachtenis levend te houden) alsook binnen een persoonlijke reflectie over Europa, haar belang en haar positieve kracht (Europa is het enige project van vrijwillige uitbreiding van het grondgebied in een vreedzame context), in een tijdperk dat zich kenmerkt door grote twijfels.

Data : 

18/10/2014 : salle du clos d’Hespel, rue du 4 septembre, 59134 Fournes-en-Weppes, FR

20/10/2014 – 02/11/2014 : salle Georges Denis, rue du Bourg, 59134 Herlies, FR

03/11/14 – 19/11/14 : mediatheek van Escautpont, FR

20/11/14 – 05/01/15 : mediatheek van Avelin, FR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s